Nepřihlášený uživatel

Čištění šperků

Jednou z věcí, na které jsou ultrazvukové čističky doslova zázračným zařízením, je přímo čištění šperků. Šperky jako takové jsou totiž titěrné a poměrně křehké. Jakékoliv manuální čištění tak vyžaduje kombinaci spousty zkušeností, opatrnosti, šikovnosti a také času, který stojí. 

Mnohé součásti navíc nelze vyčistit naprosto dokonale, protože se k nim manuálními metodami zkrátka nedá na malém předmětu dostat. Ultrazvukové čističky toto vše dokáží efektivně a šetrně zároveň. Je ale potřeba splnit několik důležitých podmínek pro správný postup, které vaše šperky dokonale ochrání.

Příprava na čištění je nejdůležitější

Abyste nemuseli mít jakékoliv obavy, je třeba věnovat čas hlavně přípravě. Pokud máte šperk z vícero kovů a lze jej rozpojit (například stříbrný přívěšek na řetízku z bílého zlata), tak vždy od sebe materiály oddělte. Pro čištění jako takové totiž budete potřebovat čistící emulze. Ty jsou chemicky navrženy tak, aby čistily opravdu efektivně, ale zároveň dokáží chemicky ochránit materiál, na který jsou vytvořeny. Používejte proto vždy jen ten materiál, pro kterou jsou určeny, jinak by mohlo dojít dokonce i k poleptání.

Čištění je rychlé a jednoduché

Jakmile je připravená emulze i čistička, tak dokonale postačí jenom vložit na několik desítek vteřin předmět. I když jej necháte čistit déle, není to problém. To, že se uvolňuje špína z povrchu šperku poznáte podle tmavého obláčku zákalu, který se uvolní do emulze v ultrazvukové čističce. 

Zakončení čištění

Jakmile ultrazvuková čistička dodělá svoji práci k vaší spokojenosti, je třeba ještě dokončit čištění. Vytáhněte materiál a ideálně jej properte ve vodě bez minerálů, nebo v klasické destilované vodě. Tím se rozředí, odmočí a tím pádem i neutralizuje aktivní roztok, který byl v čističce.