Nepřihlášený uživatel

Co je ultrazvuková čistička?

Co je ultrazvuková čistička?

Ultrazvuková čistička je přístroj, jenž funguje na základě chemického procesu, který využívá ultrazvuk a odstraňuje nečistoty z různých předmětů. Může být využíván kdekoliv, ať už doma, v lékařství či v různých odvětvích průmyslu. Jednoduše řečeno, nečistoty jsou rozrušeny a poté spláchnuty z předmětu.

Proces, jenž odstraňuje právě ty nečistoty, se jmenuje kavitace. V zásadě jde o princip rychlého nárůstu teploty a s ním spojených tlakových vlnách s vysokou energií, které právě rozpouštějí nečistoty z čistěného předmětu.

Kvalita ultrazvukové čističky závisí na kmitočtu, teplotě, objemu čistící vany či výkonu ultrazvukového generátoru.

 

Kmitočet

Nižší frekvence (20 až 25 kHz) jsou nejideálnější pro silně znečistěné a velké součásti. 

Vyšší frekvence (35 až 70 kHz) jsou běžně využívány při čištění strojních součástí, domácích předmětů jako třeba mince, šperky a také k čistění optiky. 

A nejvyšší frekvence (400 až 800 kHz i vyšší) se používají pouze spolu se speciální čistící aplikacemi.

 

Teplota

Nejlepší variantou je ultrazvuková čistička, která má vysoké teploty. Zahřátí kapaliny je důležité pro vyšší efekt čištění. Jako optimální teplota je při čištění uváděno 50°C až 65°C.

Objem čistící vany

Vždy je důležité zvolit takovou čističku, aby čištěné předměty byly dokonale ponořeny. A navíc nesmí hmotnost čištěných předmětů přesáhnout hmotnost čistící lázně.

Jako čistící kapalina se nejběžněji používá voda se saponátem nebo roztok jedlé sody s vodou. Může být také použit roztok vody s octem či kyselinou citrónovou při hlubším čištění. 

Nejčastější nečistoty, které se dají odstranit pomocí ultrazvukové čističky jsou prach, špína, otisky prstů, mastnota, separační činidla nebo biologické materiály jako například krev.

Hlavní výhodou je vysoká kvalita vyčištění, jednoduchost co se týče instalace a obsluhy či odstranění nečistoty na složitých, malých a rozvětvených předmětech.

Na našich stránkách naleznete čističky, které odpovídají všem normám, a můžete jej využít kdekoliv. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás můžete kdykoliv obrátit.