Nepřihlášený uživatel

Jak efektivně používat ultrazvukové čističky? Jednoduchý návod krok za krokem

Ultrazvukové čističky jsou ve své podstatě opravdu velice jednoduchým technickým přístrojem. Nemusíme se tedy bát toho, že byste nedokázali v pohodě pochopit jejich ovládání. Víceméně není ani jakákoliv potřeba předchozích technologických zkušeností, abyste dokázali s ultrazvukovou čističkou pracovat. Právě dnes si zmíníme několik základních rad, jak ultrazvukové čističky používat.

Příprava předmětu k čištění

Jako první věc automaticky přichází příprava předmětu k čištění. Ultrazvukové čističky dokáží čistit celé množství různých materiálů, především potom kovů, skel a laboratorního vybavení. K jejich stoprocentně bezpečnému užívání je ale zapotřebí myslet na to, že jsou určeny pro práci s homogenními předměty. Tedy s takovými, které jsou ze stejného materiálu.

Měli byste tak v přípravě předmětu k čištění nejdříve kompletně očistit nečistoty a odstranit jiné druhy materiálů, které mohou být s předmětem spojeny. Pochopitelně to ne vždy předmět umožňuje.

Výběr správné čistící emulze

Ultrazvukové čističky používají pro svoji funkci kombinaci ultrazvukových vln a chemických přípravků, čistících emulzí. Emulze je navržena pro konkrétní materiály, takže je její výběr opravdu důležitý. Označení, pro jaké materiály je určena, nese vždy jmenovitě, takže nemusíte dohledávat v tabulkách sériová čísla, jako kupříkladu u barev. Emulze je zodpovědná za to, že efektivně čistí, ale rovněž nabízí i bezpečné prostředí pro předmět, protože je chemickou ochranou proti poleptání.

Samotné čištění 

Poslední věcí je pochopitelně užívání ultrazvukové čističky. Velice jednoduše řečeno stačí čističku naplnit emulzí, nastavit program čištění a až poté vložit předmět. U menších čističek se tak dělá formou nerezového košíčku, podobného tomu, co se užívá ve fritézách.