Nepřihlášený uživatel

Jak správně využívat ultrazvukovou čističku u silně poškozených předmětů?

Ultrazvukové čističky jsou v našem sortimentu pochopitelně číslem jedna. Jsme jedna z největších nabídek ultrazvukových čističek a jejich příslušenství v České republice. I proto se mnohdy potkáváme s dotazy, jestli si i šetrné ultrazvukové čističky dokáží poradit s čištěním silně poškozených předmětů. Na to se rozhodně nedá najít jednoduchá odpověď, protože vždy záleží na typu a rozsahu poškození. Ale minimálně vám můžeme poskytnout návod, jak na takové předměty čističku používat.

Příprava před očištěním předmětu

Nejdříve je potřeba předmět co nejlépe připravit. Pokud chcete předejít tomu, že se silně poškozený předmět poškodí ještě více, je nejlepší šetrně odstranit ruční metodou všechny kusy špíny, které jdou. Především je to důležité kvůli tomu, že při chemickém poškození je předmět už ve velice špatném stavu.

Zatím co fyzické poškození, jako je poškrábání nebo zlom nemá na čištění vliv, tak chemické rozhodně má. Jako chemické se počítají různé druhy naleptání, stupně koroze a podobné problémy. V takovém případě mohou být i ultrazvukové čističky poměrně bezbranné.

Jak na samotné čištění?

Čištění by mělo probíhat v co nejkratším intervalu. Pokud tedy máte možnost detailně kontrolovat stav, tak raději kus po kuse v krátkých časových intervalech zkoušejte vracet předmět do čistící emulze. Ideální přitom je mít po ruce i nějakou látku, například destilovanou vodu, kde můžeme emulzi z předmětu okamžitě neutralizovat.

Volba emulze je tady naprosto zásadní. Zatím co v případě běžných předmětů nemusí být nutně problém, když sáhnete pro emulze určené na jiné povrchy, tak v případě poškozených kusů to může být poměrně dost zásadní komplikace. Proto si vždycky dávejte na tuto volbu zásadní pozor a použijte jen takovou, která je pro konkrétní materiál určená.