Nepřihlášený uživatel

Návod, jak čistit poškozené předměty pomocí ultrazvukové čističky

Ultrazvukové čističky jsou v mnoha ohledech nejdokonalejším zařízením pro čištění různorodých materiálů, které je dostupné široké veřejnosti. Ale ani opatrnost a efektivita ultrazvukových čističek nemusí být dostatečná v případě, kdy je potřeba čistit vysoce poškozené předměty.

Celkově je čištění předmětů, které už jsou pod silným vlivem koroze, nebo jiného mechanického a chemického poškození, velice obtížnou záležitostí. Zvýšit efektivitu ale můžete rozhodně několika možnostmi, které vám představíme v rámci dnešního článku.

Očistěte předměty, jak jen to jde

Předtím, než se poškozené předměty dostanou do čističky, je vhodné je velice šetrně očistit od všeho, co je možné. Tím se myslí především takové nečistoty, jako může být hlína a další podobné problémy. Ultrazvukové čističky by si s ní sice poradili, ale trvalo by to podstatně delší dobu než u předčištěného předmětu.

A právě v případě, kdy čistíte již poškozené předměty, je minimální doba čištění rozhodující záležitostí. Rozhodně se ale nesnažte jít na sílu. Ideálně zkuste předmět očistit na sucho od toho, co se oddrolí od předmětu. Následně jej namočte do čisté vody a zkuste navlhčené nečistoty znovu očistit, uvidíte potom, co vám nakonec na předmětu zůstane.

Čištění musí být opatrnější, než normálně

Ačkoliv jsou ultrazvukové čističky velice šetrnou metodou, tak rozhodně nejsou konstruovány na čištění předmětů s pokročilým poškozením. V případě očištění takových předmětů je velice důležité v první řadě myslet na to, aby byla doba čištění co nejmenší. Nejlepší možností je umístění předmětu do košíčku a ponoření na krátkou dobu, jakmile se začne uvolňovat do čistící emulze kal, tak zkontrolujte předmět a případně opakujte. Pro co nejrychlejší ukončení čištění poté předmět ihned vymáchejte v destilované vodě, čímž zastavíte čistící proces