Nepřihlášený uživatel

Ultrazvukové čištění: Evoluce v oblasti odstraňování nečistot

Ultrazvukové čištění: Evoluce v oblasti odstraňování nečistot

Čištění, mytí, odstraňování nečistot – to jsou činnosti, které představují neodmyslitelnou součást každodenního života a to ať už v domácnosti nebo výrobním průmyslu. Vzhledem k tomu, že moderní společnost a doba spěje k maximálnímu zefektivnění činností pomocí přístrojů, jinak tomu není ani v tomto případě. Řeč je o čištění ultrazvukem. Jak takové čištění funguje a co všechno k němu bude potřeba? Tyto otázky napadají nejednoho z nás.

Ultrazvukové čističky – pomocníci doma i v práci

Ultrazvuková čistička je zařízení, které je menšího i většího rozměru, záleží, pro jak velké předměty je určena. V domácnostech se setkáme s malými čističkami praktických velikostí, které nezabírají mnoho prostoru, a přesto splní svůj účel. Naopak ve velkých výrobních halách nebo dílnách naleznete velké přístroje, které pojmou rozměrné předměty.

Ať už se však jedná o malé domácí ultrazvukové čističky nebo o čističky průmyslové či laboratorní, jejich konstrukce je totožná. Když se rozhodneme podívat pod kabát takové či jiné ultrazvukové čističce, najdeme ultrazvukový generátor a ultrazvukovou vanu s ultrazvukovými měniči. Kryt je opatřen příslušným ovládáním, pojistkami a samozřejmostí je i síťový přívod.

Proces čištění

Ultrazvukové čištění je proces, při kterém dochází k transformaci vysokofrekvenční energie. Takto vzniknou v prostoru čističky akusticko-mechanické kmity. Mezi čistícím médiem a znečištěnými předměty dojde k zahřátí díky změně ultrazvukové energie na energii tepelnou. Změny teplot tak zapříčiní částečné oddělení nečistot, které se nacházejí na předmětech a díky čistícímu médiu tak dojde k trvalému odloučení.

V praxi to pro neznamená nic složitého. Právě naopak. Nejsložitější pro vás bude zvolit čistící kapalinu, jejíž výběr závisí na povaze nečistoty a pak v podstatě jen vložíte znečištěný předmět do vany ultrazvukové čističky a necháte práci na ní. Ve většině případů je celý proces ještě efektivnější, když umožňuje ultrazvuková čistička odstraňovat nečistoty ve vysokých teplotách.

Závěr

Ultrazvukové čističky umožňují efektivní odstraňování různých druhů nečistot od mastnot, barviv, olejů, prachu a dalších, a tak umožňují urychlování činností v pracovním procesu i v běžné domácnosti. Výhod je nespočet od krátké doby a vysoké kvality čistění, vyčištění i nepřístupných otvorů, šetrnosti vůči předmětu i životního prostředí a mnoho dalšího.